maanantai 6. helmikuuta 2017

Lean & Six Sigma - uutta ja vanhaa

Lauantaina lueskelin aamukahvilla Leanin ja Six Sigman perusteista. Oli aivan mahtava sininen hetki ennen kuin aurinko nousi.

Viikolla kaivelin vanhoja opiskelukirjoja, sieltä löytyi muutamakin asiaa käsittelevä teos. Kertoilen niistä enemmän kun ehdin avaamaan useampia kansia. Hauskaa oli huomata, että olen itseasiassa kohtuullisen paljon lukenut Leanista sekä Six Sigmasta jo opiskeluaikana. Sillon olin enemmän kiinnostunut ISO 9001 -standarsista ja erityisesti ympäristöasioiden hallinnasta ISO 14001 -standardin mukaan. Varsinainen Lean herääminen onkin tapahtunut vasta parin viimeisen vuoden ja toden teolla  tämän talven aikana.


Tuo pieni keltainen kirjanen on vuodelta 2001, Metalliteollisuuden Keskusliiton tuottama pikkuinen käsikirja. Ihanaa retroa luettavaa. "Six Sigma ei sovellu kovinkaan hyvin palveluiden kehittämiseen" .... "Suomessa ei vielä toteuteta Green Belt koulutuksia, mutta ulkomailla ne ovat jo aivan tavallisia ylemmän johdon työvälineitä..." ja suomalaisena Six Sigman kovanluokan uranuurtajana mainitaan Perlos, eräs nyt jo kauan aikaa sitten edesmennyt kännykkäteolisuuden sopimusvalmistaja. Niin se maailma muuttuu, verrattaen nopeassa ajassa!

Tätä on Lean -kirja on vielä kesken. Kirjaa mainostetaan kovin, erityisesti niille, joille nämä asiat ovat vielä uusia. En osaa vielä ottaa kantaa kirjan hyvyydestä, täyttääkö se kaikki odotukseni ja onko se todella niin hyvä ja helppo kuin kehutaan. Palaan tähän. 

Ja nyt maanantaiaamuna jatkan Attribute GR&R -analysoinnilla, siis Minitab -hommia ihan oikeassa elämässä. Tällä viikolla on tulossa montakin mielenkiintoista asiaa. Saas nähdä ehtiikö työajan puitteissa tehdä kaikki hommat mitä piti.

Aurinkoa ja Pakkasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti